Recenzja frytownica beztłuszczowa Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5L

Estimated read time 5 min read

+ jeden przepis na banalnie prostą pyszność, przy okazji.

Za czasów studenckich żywienie się w trybie: zupka chińska + bułka z parówką nie przeszkadzało organizmowi. Ale teraz ma się 40 lat. Dzieci. Żonę. Trzeba się ważyć, mierzyć, badać. Trzeba uważać na dobro i zło, cholesterol i parę innych rzeczy. No i stąd zamiana frytownicy klasycznej olejowej na taką beztłuszczową. Bo od paru lat idziemy w dobrą stronę. Zdrowsze gotowanie z mniejszą ilością oleju i niską zawartością tłuszczu. Smażenie na gorącym powietrzu, pieczenie…

A że Xiaomi lubimy – bo to często wysokiej jakości produkty naprawdę dobrze wycenione to wybór padł na Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3.5L

Szybki przegląd Mi Smart Air Fryer 3,5l


Urządzenie ma całkowitą moc 1,5kW. Regulacja temperatury odbywa się w zakresie od 40 do 200˚C. Termostat jest elektroniczny. W zmywarce możesz umyć koszyk, kwadratowy kształt (ma 3,5 litra pojemności) i ruszta. Całość ma wymiary: 33,5×25,2×30,4cm. Waży nieco poniżej 4kg. Możesz w tym smażyć, piec, grillować, odgrzewać, rozmrażać, suszyć owoce/grzyby. I podobno robić ciasta. Ale tego nie potwierdzam. Nie próbowaliśmy. Urządzenie ma wbudowane programy automatyczne do różnych dań. Współpracuje z aplikacją MiHome na iOS i Androida. Ma wyświetlacz i wygodne sterowanie.

Mi Smart Air Fryer jak to działa?

zasada działania frytownica beztłuszczowa

Urządzenie składa się z dwóch, wyraźnie oddzielonych segmentów. Górna część z panelem sterującym na zewnątrz w środku kryje główne elementy: wentylator i grzałkę. Wentylator wytwarza wyraźne ciśnienie powietrza. Na tyle duże, że składnik w postaci plastra salami położony na pieczonym ziemniaku może zmienić swą lokalizację. Dolna część to wyjmowany kosz na potrawy. Taka konstrukcja powoduje, że tłuszcz znajdujący się wewnątrz potrawy jest dokładnie wysmażany przez 360-stopniowy obieg podgrzanego powietrza. Szybki obieg ciepła sprawia, że jedzenie jest równomiernie podgrzewane, co zapewnia chrupiącą warstwę zewnętrzną, a jednocześnie sprawia, że wnętrze jest soczyste. Urządzenie się świetnie szybko nagrzewa. Przygotowanie potraw jest szybsze niż w klasycznym piekarniku.

Mi Smart Air Fryer wygląd

front Mi Air Fryer

tył  Mi Air Fryer

misa Mi Air Fryer

Urządzenie występuje w kolorze białym. Jest dobrze zaprojektowane. Wygląda atrakcyjnie. Komunikuje się w języku polskim (zarówno urządzenie jak i aplikacja). Sterowanie manipulatorem z przodu urządzenia lub z aplikacji.

aplikacja do Mi Air Fryer

Czy frytki z frytkownicy beztłuszczowej są dobre?

To chyba kluczowe pytanie. Jaka jest odpowiedź? Nie są takie same jak z głębokiego tłuszczu. Czy są dobre? Są. Absolutnie. No i mniej kaloryczne. Ile czasu trwa przygotowanie frytek od surowego ziemniaka? Mniej więcej 20 minut. Jeśli tniesz w format (1×0,5cm)na(długość ziemniaka).

Co można zrobić w frytkownicy beztłuczowej?

Wiele rzeczy. Absolutnie to nie jest tak, że frytownica beztłuszczowa jest tylko do frytek. Możesz w tym smażyć, piec, grillować, odgrzewać, rozmrażać. Wszystko co tak podgrzejesz smakuje znacznie lepiej niż podgrzane z użyciem mikrofali.
Odgrzewamy:
Pizza, kotlet drobiowy, schabowy, rolada – odgrzane przez Mi Air Fryer są świetne.
Przygotujemy:
Frytki, bakłażan, kiełbasa, kaszanka, maścipula, ziemniaki pieczone, zapiekanki. I te wszystkie cudeńka przygotowne w Mi Air Fryer są pyszne.
Urządzenie kosztuje trzy stówki z hakiem i jest bardzo dobrym wyborem.

Jeden banalny przepis do Air Fryer. Prymitywny. Dla każdego.

Ziemniaki z piekarnika. A właściwe z frytownicy. Z boczkiem. Lub kiełbasą. Byle nie – o zgrozo!, „z szynki” bo wiadomo jak chuda jest taka kiełba. Prymitywny Przepis brzydzi się taką chudością, ja też. Dlatego nadaje się nań szczególnie porządna grubomielona kiełbasa.

Do dzieła:

  1. Umyj 8 średniej wielkości ziemniaków*
    *od 10 lat złoszczą mnie proporcje typu „średniej wielkości”, „szczytpa”… żadnych konkretów w przepisach. Szczypta. Trochę. itp. Po co układ SI?! Umyj 8 bulw o wymiarach około 10x7cm. Teraz już wiesz jakie. Choć jak wrzucisz tam dwa razy mniejsze też będzie ok tylko ilość zwiększ proporcjonalnie.
  2. Utnij u podstawy 5mm ziemniaka- po to żeby uzyskać płaską powierzchnię
  3. Utnij u góry 5mm ziemniaka – tu będą przyprawy, masło, boczek
  4. Połóż ziemniaki na desce do krojenia. Nożem nakłuj je wzdłuż całej wysokości. Posyp grubo zmielonym pieprzem i solą oraz czerwoną papryką lub przyprawą do ziemniaków (taka jest w LIDLu)
  5. Na każdy ziemniak daj pół łyżeczki masła. Na górę. Tam gdzie przyprawy.
  6. Tak przygotowany zestaw umieść w koszu, ustaw tryb ręczny, 40 minut, 150 stopni.
  7. Pokrój boczek w plastry 4x4cm i grubości 1cm. Albo w cieniutkie plasterki. Jak wolisz. Jak skończy się 40 minut po połóż na każdym ziemniaku plaster boczku. Znowu ręczny tryb. 12 minut (if boczek_jest_gruby else 5 minut). 180 stopni.
  8. Gotowe. Smacznego!
ziemniaczki ala uki

You May Also Like

More From Author