Będzie piekło!
Ludzi ze względu na to jaką ostrość potraw lubią możemy podzielić na trzy obozy. Pierwszy z nich to ludzie dla których musztarda sarepska to akceptowalny szczyt ostrości. Drugi to tacy, którym smakuje pizza z jalapeno, czy inne tabasco, lub sosy łagodne od OstreDzieje. Trzeci zaś to ludzie którzy lubią jak ich jedzenie piecze z dwóch stron. Czasem z 3. No i ta zupka to coś dla grupy numer 3. Mooooże dla górnej części 2 też. Nie wiem tego z autopsji ale jednak przypuszczam, że tasiemiec i inne owsiki po tym to już tylko padlina.
Ostre to czy nie?
2x spicy HOT Chicken Ramen został oceniony na 8,808 SHU, choć znalazłem też źródła mówiące o 10000 SHU.
jakieś odniesienie? Proszę bardzo:
0SHU – papryka słodka czerwona
100-500SHU – papryka pimento
500-2500SHU – papryka anaheim, poblano, papryka rocotillo, Peppadew, friggitello
2500-8000SHU – papryka Jalapeño, chili guajillo, klasyczny sos tabasco czerwony ma do 5000SHU
Samyang? Co to za producent?
Samyang to firma z długą historią. Została założona 15 września 1961 roku przez Jeon Jung Yoon. To właśnie oni wprowadzili na rynek pierwszą zupkę instant w krainie KIA i Hyundaia w 1963 roku!
Jak przygotować Samyang 2xSpicy Hot Chicken Ramen?
Instrukcja przygotowania Buldak Spicy Hot Ramen.
Nalej do garnka 600 ml wody i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć makaron. Gotuj przez 5 minut.
Odlej 8 łyżek wody z makaronu do oddzielnego naczynia. Odcedź makaron. Dodaj pozostałą wodę i zawartość saszetek. Makaron podsmaż przez chwilę metodą stir-fry.
Przełóż do dużej miski, jeszcze raz wymieszaj i gotowe.
Nie zapomnij o woreczku z przyprawami!
Samyang można spożywać jako samodzielne danie lub, moim zdaniem znacznie lepiej, urozmaicić je o dodatki w postaci gotowanego jajka, uczciwego kawałka mięsa, kukurydzy konserwowej, alg morskich czy warzyw.
No to ostre czy nie?
Ostre. Dla osób nie jedzących ostrego na pewno za ostra. Na tyle, że trzeba przygotować odpowiednią przepojkę przed zabraniem się za to. Dla mnie – osoby, która umiarkowaną ostrość lubi bardzo jest w górnej granicy do zaakceptowania. Ostra jest wyraźnie, ale jeszcze nie tak, żeby zabić ostrością wszystkie inne smaki. Buldak zrobiony jak wyżej – z wyróżnionymi dodatkami jest świetny. Choć pewnie zdrowy nie jest.
Zjadłem też Samyang 3xSpicy Hot Chicken Ramen. No i ten jest już zbyt ostry przy podejściu bez treningu (napisałem o tym, bo da się organizm wytrenować w odporności na kapsaicynę). Zdjadłem. Ale przyjemności nie było. Był za to ślinotok po kilku minutach. Taki dość poważny – czułem potrzebę przebywania blisko ceramiki w trybie „na wszelki wypadek”. Finalnie nie musiałem korzystać, ale przyjemność została zabita. Pewnie razem z florą i fauną w jelitach.
Dlaczego ta zupka nazywa się 2xSpicy, a inna jej wersja 3xSpicy? 😉
Bo jest ostra dwa razy. Naprawdę. Przygotuj się na umycie tyłka po tej x2. Po tej x3 poczujesz, że zupka i przez nerki przeszła. Ta jest wściekła. Ale chyba już nie jest łatwo dostępna. Nie polecam ani 2 ani 3 jeść na pusty żołądek. Odradzam próbowania zbyt optymistycznego osobom nieobytym z ostrością. Jeśli należysz do tej grupy a koniecznie chcesz próbować to absolutnie zachowaj umiar, powściągliwość i skromność przy nakładaniu „dziaba”.
Czego nie robić po zjedzeniu Samyang 2xSpicy Hot Chicken Ramen?
Nie przetrzyj ręką okolicy oczu.
Nie przetrzyj ręką okolicy tak samo ważnej jak oczu.
Nie całuj partnerki/partnera. Gdziekolwiek. Tam też. Nawet po umyciu zębów.